(Proporcje na formę o średnicy 24cm)
SKŁADNIKI:
- 500g śliwek mirabelek (waga obejmuje owoce pozbawione pestek),
- 2 łyżki konfitury z wiśni,
- 120ml soku/kompotu z mirabelek,
- kisiel wiśniowy bez cukru,
- 3 duże jajka,
- 120g cukru,
- 80g masła,
- 200g mąki,
- laska wanilii,
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia.
WYKONANIE
Jajka z cukrem, laską wanilii, masłem ucieram na gładką konsystencję. Wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i kisielem. Dodaję konfiturę, na końcu wlewam sok z mirabelek. Mieszam do połączenia produktów, 1/3 ciasta wykładam na dno formy, mirabelki i pozostałą część ciasta, którą dokładnie pokrywam owoce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 40 - 50 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia, podaję w pierwotnym stanie/posypane cukrem pudrem z wanilia/polane owocowym lukrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz