SKŁADNIKI:
- 1/2 sałaty ozdobnej,
- 2 pomidory (ok.230g),
- jabłko ze skórką (ok, 150g),
- ogórki w zalewie musztardowej (przepis niżej),
- wędzona makrela, świeża (ok. 300g).
DRESING
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu,
- 1/3 soli morskiej.
WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania makreli. Pozbawiam ości, skóry i dzielę na mniejsze części. Kolejnym krokiem to przygotowanie warzyw i jabłka. Umytą sałatę rozrywam na mniejsze kawałki, pomidory i jabłko kroję na cienkie plasterki/półplasterki. Ogórki odsączam z zalewy i kroję w słupki. Wszystkie składniki umieszczam w odpowiednio dużej misce/talerzu i wg dogodnej kolejności, polewam sosem. Świetna jako przekąska podczas ogniska/grilla. Polecam.
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ (NA ZIMĘ)
SKŁADNIKI:
- 2 kg obranych ogórków,
- ziele angielskie,
- ziarna czarnego pieprzu,
- liście laurowe.
Na każdy słoik 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego, ziarnistego, 1 liść laurowy.
ZALEWA
- 1 litr wody,
- 400ml octu,
- 400g cukru,
- 3 łyżki stołowe musztardy,
- 4 płaskie, stołowe łyżki soli kamiennej, spożywczej.
WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania słoików. Następnie przygotowuję zalewę. Wszystkie składniki umieszczam w odpowiednio dużym garnku (woda + cukier + sól + musztarda + ocet - w takiej kolejności) i zagotowuję mieszając do rozpuszczenia się cukru i soli. Słoiki napełniam połówkami ogórków, do każdego słoika wrzucam po 2 ziarna pieprzu i po 2 ziarna ziela angielskiego oraz 1 liść laurowy. Zalewam zalewą, zakręcam i pasteryzuję 10 minut.
SMACZNEGO!
Ja robię trochę inną, ale Twoja też fajnie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńPomysł powstał na prośbę córki - uwielbia sałatki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewelino za komentarz.
Pzdr. - A.P.D.S!