NADZIENIE
- 5 stołowych łyżek powideł śliwkowych,
- 5 stołowych łyżek musu jabłkowego,
- 70g wiórek kokosowych.
Wszystkie składniki umieszczam w naczynku i mieszam do połączenia.
CIASTO DROŻDŻOWO - WANILIOWE
- opakowanie homogenizowanego serka waniliowego (160g),
- 300g mąki pszennej,
- 2 łyżki brązowego (lub białego) cukru,
- 25g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Drożdże ucieram z cukrem - płynną konsystencję przelewam do mąki, wbijam całe jajka, wlewam esencję wyrabiam. Rozwałkowuję (jeżeli jest potrzeba, podsypuję mąką), nakładam nadzienie i rozprowadzam po cieście zostawiając mały margines. Zwijam ciasno roladę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do170° C z termoobiegiem na ok. 25 minut.
Polewam lukrem lub posypuję cukrem pudrem z wanilią.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Prezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń