piątek, 23 sierpnia 2013

PLACEK DROŻDŻOWO - ZIOŁOWY Z SEREM SOLANKOWYM I MIĘSEM

(Proporcje na formę o wym. 23 cm)

SKŁADNIKI:
- 500ml maślanki naturalnej (może być też mleko - ok. 400ml),
- 20g świeżych drożdży,
- 300g mąki (dowolnej),
- 100g sera solankowego w kostkach w zalewie z bazylią i oregano,
- 100g mięsa mielonego (gotowe klopsy mielone kt. np.pozostały z obiadu z poprzedniego dnia, to może być też inne np.z pieczeni),
- nać pietruszki,
- 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1 łyżka oleju,
-1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (mielone chili),
-1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii.

WYKONANIE
Trzepaczką mieszam do połączenia: maślankę z olejem, pokruszonymi drożdżami i wszystkimi wspomnianymi ziołami i dodatkami smakowymi (drobno pokrojona pietruszką, bazylią, oregano, czosnkiem, solą, pieprzem cayenne). Następnie wsypuję mąkę, mieszam do pozbawienia grudek i na końcu dodaję pokrojone w kostkę mięso oraz gotowe kosteczki sera solankowego. Delikatnie łączę. Przekładam do przygotowanej wcześniej formy, wstawiam do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu do 200° C na ok. 30 - 40 minut. Po przestygnięciu porcjuję i podaję. Tak podany placek świetnie komponuje się z sosem czosnkowym lub salsą.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...