sobota, 10 sierpnia 2013

BOTWINKA Z BRĄZOWYM RYŻEM I ŚMIETANĄ

(Proporcje dla 6 - 8 osób)

SKŁADNIKI:
- 3 litry wody,
- korzeń buraka z młodymi liśćmi - 600g (500g buraka ćwikłowego + 100g młodych liści),
- 100g marchewki,
- 50g korzenia selera,
- 50g korzenia pietruszki,
- 50g pora,
- 1/4 kwasku cytrynowego,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- liść laurowy,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 4 łyżki śmietany słodkiej lub kwaśnej,
- natka pietruszki (ilość wg uznania),
- 200g  suchego, brązowego ryżu.

WYKONANIE
Ryż gotuję w innym garnku niż planuję przygotowanie zupy, brązowy ryż gotujemy nie co dłużej niż ryż biały.  Wszystkie obrane, umyte warzywa kroję w kostkę (marchew, buraki + liście, seler, pietruszka, por), liście kroję w drobne paseczki, całość zalewam podaną ilością wody, wrzucam liść, ziele i gotuję do miękkości warzyw. Doprawiam do smaku solą, cukrem, pieprzem i na końcu wsypuję kwasek (proporcje dodatków smakowych można zmienić wg własnego uznania). Botwinkę zaciągam śmietaną  - wcześniej hartuję z małą ilością zupy po czym ponownie przelewam do garnka - nie doprowadzam do wrzenia. Botwinkę podaję z brązowym ryżem i natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...