wtorek, 27 sierpnia 2013

SZARLOTKA SYPANA

(Proporcje na formę o wym. 24 cm)

SKŁADNIKI:
- 1 kg jabłek,
- 50g rodzynek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 170g - 200g cukru (ilość cukru jest podyktowana od słodyczy w jabłkach - moje były lekko kwaskowe więc dodałam 200g),
- 160g mąki pszennej,
- 160g kaszy manny,
- 200g masła (nie solonego),
- 16g cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

WYKONANIE
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne, ścieram na tarce o dużych oczkach, wsypuję cynamon, rodzynki - mieszam do połączenia składników. Przygotowuję składniki suche, do przesianej mąki, wsypuje mannę, proszek, sodę, cukier biały i cukier waniliowy - mieszam do połączenia składników.
Masło ścieram na tarce na tzw. wiórki - odstawiam na swoją kolej.
Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i wysypuję manną.
Na dno tortownicy wsypuję połowę zawartości produktów sypkich, następnie 1/3 wiórek masła, następnie wykładam jabłka z rodzynkami i cynamonem. Ponownie druga warstwa sypka, pozostałe masło (na wierzchu musi być zdecydowanie grubsza warstwa masła niż przed warstwą jabłek). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 35 - 40 minut. Po upieczeniu podane porcje podaję posypane cukrem pudrem z wanilią, bitą śmietaną lub z ulubionymi lodami.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...