POLECAM PYSZNE PLACUSZKI NA DESER/KOLACJĘ/JAKO SŁODKI OBIAD.
ZAŁOŻENIEM BYŁO PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNYCH NALEŚNIKÓW ALE EKSPERYMENTOWANIE WESZŁO MI NA DOBRE I OTO PRZEPYSZNY PRZEPIS WCHODZI NA STAŁE W MENU.
W SMAKU PRZYPOMINAJĄ GOFRY - A KTÓŻ ICH NIE LUBI ??
SĄ PROSTE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU - PRACĘ ZA NAS WYKONUJE ROBOT. POZOSTAJE SMAŻENIE LECZ ZAPEWNIAM IŻ IDZIE TO SPRAWNIE A PÓŹNIEJ JUŻ TYLKO KONSUMPCJA:)
ZAPRASZAM DO LEKTURY I WYPRÓBOWANIA WE WŁASNEJ KUCHNI:))
(Proporcje na ok. 50 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 100g sera twarogowego (półtłusty/chudy),
- 500ml kefiru,
- 2 jajka,
- 400g mąki,
- 50g cukru,
- 16g cukru waniliowego,
- 5 łyżek otrąb pszennych,
- 1 łyżka oleju,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli,
- olej/olej z oliwą/oliwa z oliwek/smażenie beztłuszczowe,
- ręcznik papierowy.
DODATKOWO
- bita śmietana,
- sezonowe owoce - ulubione (w dzisiejszej wersji polecam borówki i jasne winogrono).
WYKONANIE
Wszystkie produkty umieszczam w pojemniku w robocie kuchennym i na najwyższych obrotach miksuję na gładką konsystencję. Masa ma być dość gęsta. Smażę na rozgrzanym tłuszczu - smażyłam na patelni beztłuszczowej i są również smaczne. Jeżeli smażenie przebiegło na oleju to odsączamy z nadmiaru na ręczniku papierowym. Podaję z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz