czwartek, 22 sierpnia 2013

NALEŚNIKI BANANOWO - KOKOSOWE Z OWOCOWYM NADZIENIEM

 WIEM OD ZNAJOMYCH IŻ KORZYSTAJĄ Z MOICH PRZEPISÓW, NAJWIĘKSZĄ POPULARNOŚCIĄ SĄ NALEŚNIKI INNE NIŻ KLASYCZNE.
DZISIAJ WRZUCAM KOLEJNY PRZEPIS, NALEŚNIKI BANANOWO - KOKOSOWE NADZIANE KONFITURĄ Z MALIN SĄ PRZEPYSZNE.
DLA ZWOLENNIKÓW KOKOSU BĘDĄ STRZAŁEM W POŁĄCZENIU Z BANANAMI STANOWIĄ ŚWIETNY SMAKOWO DUET;)
ZAPRASZAM DO LEKTURY I WYPRÓBOWANIA PRZEPISU:)

(Proporcje na ok. 12 sztuk - patelnia o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI:
- 60g wiórków kokosowych zmielonych w blenderze/robocie kuchennym,
- 2 banany zmiksowane lub rozdrobnione widelcem na tzw. "papkę" (200g),
- 250g mąki (dowolnej),
- ok.550ml mleka,
- laska wanilii,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli,
- smażenie beztłuszczowe/olej z oliwą/olej inny tłuszcz.

WYKONANIE
Do miski wsypuję zmielone wiórki, zmiksowane banany - mieszam. Następnie wbijam jajko, wlewam olej, dodaję wanilię oraz cukier mieszam trzepaczką. I stopniowo na przemian wlewam mleko i wsypuję mąkę. Na końcu szczypta soli. Gdy konsystencja ciasta będzie gładka (pozbawiona grudek) przystępuję do smażenia naleśników. Na beztłuszczowej patelni smażę bardzo cieniutkie placki. Na każdy z nich nakładam pożądaną ilość konfitury, roluję i podaję. Najsmaczniejsze są w podaniu z konfiturą z malin;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...