(Proporcje na formę o wym.30x24cm)
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 150g masła,
- 180g mąki,
- 300ml wody,
- 3 duże jajka,
- 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
Do rondelka wlewam wodę, wrzucam masło, wsypuję sól - doprowadzam do zagotowania. Odstawiam z ognia wsypuję mąkę i energicznie rozcieram do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Pozostawiam do przestygnięcia. Wbijam kolejno po jednym jajku ciągle mieszając. Masę dzielę na dwie części i każdą przekładam do osobnej formy. o identycznych wymiarach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 30 minut.
KREM
- 750ml mleka,
- 2 żółtka,
- 16g cukru waniliowego,
- 3 stołowe łyżki mąki pszennej,
- 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200g masła,
- 150g cukru pudru.
Z podanej proporcji mleka odlewam 1/2szkl. a pozostałą ilość zagotowuję. Do zimnego mleka wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy - rozprowadzam, na końcu dodaję żółtka. Całość roztrzepuję widelcem. Gdy mleko zagotuję się, odstawiam na bok, wlewam zawartość i energicznie mieszam. Ponownie wstawiam i na nie za dużym grzaniu trzymam przez parę minut. Budyń pozostawiam do przestygnięcia. W tym czasie rozkręcam masło z cukrem pudrem i stopniowo dodaję budyń. Miksuję na jednolitą konsystencję.
Gotowy budyń wykładam na jeden upieczony placek, nakładam drugi. Posypuję cukrem pudrem z wanilią.
Porcjuję i podaję;)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Oj uwielbiam karpatkę :D
OdpowiedzUsuńOj tak, trzeba mieć silną wolę, żeby móc się jej oprzeć! Jest przepyszna;)
OdpowiedzUsuńPzdr.A.P.D.S!