wtorek, 20 sierpnia 2013

MUFFINKI WANILIOWE Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI PEKAN

 MUFFINKI SĄ BANALNIE ŁATWE DO PRZYGOTOWANIA I NIE ZABIERAJĄ PRZY TYM DUŻO NASZEGO CZASU, NIE ZNAM OSOBY, KTÓREJ SPRAWIAJĄ STOPIEŃ TRUDNOŚCI. NIEJEDNOKROTNIE RATUJĄ SYTUACJĘ PO SYGNALE - JADĄ GOŚCIE...;))
SERWUJĘ NA CIEPŁO W PORZE ŚNIADANIA, PODWIECZORKU JAK RÓWNIEŻ NA WYNOS W PODRÓŻ/DO SZKOŁY/DO PRACY.
 (Proporcje na 13 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 40g obranych orzechów PEKAN,
- 40g rodzynek,
- 2 duże jajka,
- 140g cukru,
- 250g mąki pszennej,
- laska wanilii + 8g cukru waniliowego,
- 70ml oleju,
- 140ml mleka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Wbijam jajka, wsypuję cukier, cukier waniliowy, dodaję wanilię, wlewam olej i miksuję na gładką masę. Wsypuję  mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewam mleko i dość szybko łączę składniki, na końcu wrzucam bakalie po zamieszaniu napełniam foremki do 3/4 wysokości.  Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 minut. Wykładam na kratkę do odparowania i podaję póki ciepłe.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. ale puszysteee! i wyglądają na pyszne i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja najbardziej lubię zabierać ze sobą muffinki na drugie śniadanie na uczelni :)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...