(Proporcje na formę o wym. 30 x 20cm)
KRUSZONKA
- 50g mąki pszennej,
- 50g masła,
- 50g cukru pudru,
- 8g cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji kruszonki.
SKŁADNIKI:
- 600g jabłek (np.antonówek/landsberskich),
- 100g rodzynek,
- 2 jajka (całe),
- 600ml mleka,
- 100g cukru,
- 16g cukru waniliowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Jabłka myję obieram, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w plasterki, wsypuję rodzynki - mieszam. Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowy, wlewam mleko i wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną, na końcu dodaję szczyptę soli.
Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą masła, układam jabłka z rodzynkami. Wlewam płynną zawartość, wierzch posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 30 - 40 minut.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz