wtorek, 27 sierpnia 2013

ZAPIEKANE JABŁKA Z RODZYNKAMI W BUDYNIU Z KRUSZONKĄ

(Proporcje na formę o wym. 30 x 20cm)

KRUSZONKA
- 50g mąki pszennej,
- 50g masła,
- 50g cukru pudru,
- 8g cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji kruszonki.

SKŁADNIKI:
- 600g jabłek (np.antonówek/landsberskich),
- 100g rodzynek,
- 2 jajka (całe),
- 600ml mleka,
- 100g cukru,
- 16g cukru waniliowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Jabłka myję obieram, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w plasterki, wsypuję rodzynki - mieszam. Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowy, wlewam mleko i wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną, na końcu dodaję szczyptę soli.
Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą masła, układam jabłka z rodzynkami. Wlewam płynną zawartość, wierzch posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 30 - 40 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...