SKŁADNIKI:
- 750ml mleka,
- 2 żółtka,
- 16g cukru waniliowego,
- 3 stołowe łyżki mąki pszennej,
- 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200g masła,
- 150g cukru pudru.
WYKONANIE
Z podanej proporcji mleka odlewam 1/2szkl. a pozostałą ilość zagotowuję.
Do zimnego mleka wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy -
rozprowadzam, na końcu dodaję żółtka. Całość roztrzepuję widelcem. Gdy
mleko zagotuję się, odstawiam na bok, wlewam zawartość i energicznie
mieszam. Ponownie wstawiam i na nie za dużym grzaniu trzymam przez parę
minut. Budyń pozostawiam do przestygnięcia. W tym czasie rozkręcam
masło z cukrem pudrem i stopniowo dodaję budyń. Miksuję na jednolitą
konsystencję.
KREM DOSKONAŁY DO PRZEŁOŻENIA WSZELKICH CIAST TYPU: BISZKOPT, KARPATKA, EKLERY.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń