piątek, 2 sierpnia 2013

DROŻDZOWE MAKOWE Z PŁYTĄ KOKOSOWĄ

CIASTO DROŻDŻOWE TO KLASYKA. W DZISIEJSZYM PRZEPISIE ODBIEGŁAM OD TRADYCYJNEGO PRZEPISU, ZAMÓWIENIE ZŁOŻONO MI NA POCZĄTKU TYGODNIA. ZOSTAŁO ZREALIZOWANE DOPIERO DZISIAJ Z MYŚLĄ ZABRANIA W PODRÓŻ.
ZAPRASZAM DO LEKTURY I WYKORZYSTANIA PRZEPISU;)

(Proporcje na 2 formy o wym. 25 x 40cm)

CIASTO DROŻDŻOWO - MAKOWE
- 1kg mąki pszennej,
- 100g świeżych drożdży,
- 100g suchego maku,
- 250g masła,
- 30g cukru waniliowego,
- 500ml letniego mleka,
- 50ml oleju,
- 3 duże jajka.
Do letniego mleka (250ml) wkruszam drożdże, wsypuję 1 łyżkę stołową cukru, mieszam, odstawiam. Do mąki wsypuję suchy mak i mieszam składniki suche. Żółtka ucieram z cukrem waniliowym i cukrem "kryształ" po czym dodaję do mąki, dodaję także roztopione, ostudzone masło i wlewam pozostałe mleko i olej. Całość bardzo dokładnie wyrabiam przez kilka minut. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem drożdżowym. Przekładam do formy w tym przypadku do dwóch. Wyrównuję powierzchnię.

PŁYTA KOKOSOWA
- 10 białek,
- 400g cukru,
- 200g wiórek kokosowych,
- aromat waniliowy.
Ubijam białka na sztywną pianę, wsypuję cukier i dopiero gdy cukier będzie roztarty wlewam aromat i wsypuję wiórki. Wykładam na ciasto drożdżowe. Wyrównuję. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C bez termoobiegu na ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...