CIASTO DROŻDŻOWE TO KLASYKA. W DZISIEJSZYM PRZEPISIE ODBIEGŁAM OD TRADYCYJNEGO PRZEPISU, ZAMÓWIENIE ZŁOŻONO MI NA POCZĄTKU TYGODNIA. ZOSTAŁO ZREALIZOWANE DOPIERO DZISIAJ Z MYŚLĄ ZABRANIA W PODRÓŻ.
ZAPRASZAM DO LEKTURY I WYKORZYSTANIA PRZEPISU;)
(Proporcje na 2 formy o wym. 25 x 40cm)
CIASTO DROŻDŻOWO - MAKOWE
- 1kg mąki pszennej,
- 100g świeżych drożdży,
- 100g suchego maku,
- 250g masła,
- 30g cukru waniliowego,
- 500ml letniego mleka,
- 50ml oleju,
- 3 duże jajka.
Do letniego mleka (250ml) wkruszam drożdże, wsypuję 1 łyżkę stołową cukru, mieszam, odstawiam. Do mąki wsypuję suchy mak i mieszam składniki suche. Żółtka ucieram z cukrem waniliowym i cukrem "kryształ" po czym dodaję do mąki, dodaję także roztopione, ostudzone masło i wlewam pozostałe mleko i olej. Całość bardzo dokładnie wyrabiam przez kilka minut. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem drożdżowym. Przekładam do formy w tym przypadku do dwóch. Wyrównuję powierzchnię.
PŁYTA KOKOSOWA
- 10 białek,
- 400g cukru,
- 200g wiórek kokosowych,
- aromat waniliowy.
Ubijam białka na sztywną pianę, wsypuję cukier i dopiero gdy cukier będzie roztarty wlewam aromat i wsypuję wiórki. Wykładam na ciasto drożdżowe. Wyrównuję. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C bez termoobiegu na ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz