niedziela, 18 sierpnia 2013

DROŻDŻÓWKA Z SIEMIENIEM, OTRĘBAMI, BRZOSKWINIAMI

(Proporcje na formę o wym.25 x 40 cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE
- 450g mąki pszennej,
- 40g otrąb żytnich,
- 50g siemienia lnianego,
- 200ml mleka,
- 50g świeżych drożdży,
- 120g cukru,
- 16g cukru waniliowego,
- 120g masła,
- 3 jajka.
DODATKOWO
- ok.1 kg brzoskwiń (ilość jest przewidziana od tego ile chcemy owoców - mi zależało na dużej ilości).

Do letniego mleka wsypuję 1 łyżeczkę cukru i wkruszam świeże drożdże. Odstawiam do tzw. "ruszenia". Do mąki wsypuję siemię i otręby - mieszam, po czym dodaję żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, następnie roztopione, ostudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Na samym końcu ubitą pianę z białek. Całość wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, gładkiej, odchodzącej od dłoni. Ciasto przekładam do formy, układam połówki brzoskwiń. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 - 40 minut.

KRUSZONKA
- 100g mąki pszennej,
- 1 łyżka trąb żytnich,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 50g cukru pudru,
- 16g cukru waniliowego,
- 50g masła.
Wszystkie suche składniki łączę z masłem. Kruszonką przykrywam wierzch ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...