PROSTA, NIEZAWODNA W DODATKU SYCĄCA SAŁATKA IDEALNIE TRAFIA W UPALNE DNI. POZA UGOTOWANIEM MAKARONU NIE MUSIMY PODNOSIĆ TEMPERATURY ODPALAJĄC PIEKARNIK CZY PRZYGOTOWUJĄC BARDZIEJ SKOMPLIKOWANY OBIAD NA PŁYCIE GRZEWCZEJ. POLECAM:))
(Proporcje dla 4 - 6 osób)
SKŁADNIKI:
- makaron drobne muszelki (200g),
- ser feta o najniższej zawartości tłuszczu (1/2 kostki),
- świeży szpinak (50g),
- pomidory polne (300g),
- ogórek świeży (300g),
- chuda wędlina/chude mięso (200g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- kolorowy pieprz (ok.1/2 łyżeczki),
- opcjonalnie: sól morska (dla nas ser feta uzupełnił wystarczająco brak soli),
- opcjonalnie: ulubione zioła (np. szałwia, oregano, bazylia).
WYKONANIE
Makaron gotuję al dente (w osolonej wodzie). Wędlinę kroję w pół talarki. Pomidory (jeżeli przeszkadza mi skórka to sparzam i obieram, jeżeli nie - pozostawiam) i ogórka również kroję w pół talarki.Opłukany, odsączony z wody szpinak siekam na mniejsze części ale bez przesady (to nie ma być papka;)). Wszystkie wcześniej wymienione produkty łączę ze sobą i na końcu wrzucam pokrojony w kostkę ser feta, wlewam oliwę, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i starannie lecz delikatnie mieszam. Wierzch można przyprószyć ulubionymi ziołami:)
SMACZNEGO!
środa, 7 sierpnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz