(Proporcje na 3 długie bagietki)
SKŁADNIKI:
- 400g mąki + 30g otrąb żytnich,
- 100g świeżego szpinaku,
- pęczek pietruszki,
- 120ml maślanki,
- 180ml mleka + 40g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej.
WYKONANIE
Do mleka wlewam maślankę, wsypuję cukier i wkruszam drożdże - mieszam i odstawiam.
Szpinak i pietruszkę kroję drobno - odstawiam na swoją kolej. Do mąki, otrąb, soli i papryki wlewam mleko z maślanką i drożdżami. Wyrabiam przez 2 minuty po czym dodaję szpinak i nać pietruszki. Ponownie wszystko dokładnie wyrabiam. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Odstawiam do wyrośnięcia. Po upływie ok. 40 minut ciasto dzielę na trzy części i z każdej z nich formuję bagietkę. Układam na blasze, dając czas na ponowne wyrośnięcie (ok. 8 minut) i traktuję nożem nacinając każdą bagietkę ukośnie. Wierzch smaruję pędzlem lub spryskuję -w zależności co mam pod ręką- i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 15 - 20 minut. Upieczone bagietki wykładam na kratkę w celu odparowania i wystygnięcia, dzięki temu będą też miały chrupiącą skórkę;)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz