PROSTE, NIEZAWODNE CIASTKA ZNANE Z NASZEGO DZIECIŃSTWA. UMILĄ KAŻDĄ CHWILĘ PODCZAS CELEBROWANIA W GRONIE RODZINNYM. DZISIAJ PRZEDSTAWIAM WERSJĘ BAZOWĄ (BEZ DODATKÓW) ALE WIERZCIE, ŻE ZE WSZYSTKIMI WYMIENIONYMI SKŁADNIKAMI BYŁY NIEJEDNOKROTNIE KONSUMOWANE. PRZEPIS ZNANY OD WIELU LAT:)) POLECAM.
SKŁADNIKI:
- 400g maki pszennej,
- 160g masła,
- 150g cukru pudru,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 2 jajka lub 2 białka do posmarowania ciastek przed pieczeniem,
- opcjonalnie: aromat zapachowy np. waniliowy/śmietankowy/migdałowy,
- opcjonalnie:wiórki kokosowe/zmielone orzechy lub migdały/mak.
- opcjonalnie: gruby cukier kryształ (jeżeli nie dodaję żadnych dodatków do ciasta).
WYKONANIE
Wszystkie składniki zagniatam na stolnicy w jedną dużą kulę. I podejmuję decyzję jakie dodatki przeznaczam. W zależności od potrzeby można ciasto podzielić na kilka części i do każdej dodać np.wiórki, zmielone orzechy do następnej mak itd. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm i wycinam ciastka. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą, smaruję roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem. Jeżeli przygotowuję wersję bazową czyli bez dodatków to posmarowane ciastka posypuję grubym cukrem kryształ. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C i pozostawiam do uzyskania złotego koloru. Wykładam na kratkę do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz