środa, 2 października 2013

GĘSTY SOS KOPERKOWY Z ŻÓŁTKIEM

SKŁADNIKI:
- 1 surowe żółtko,
- 3 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku,
- 150ml bulionu warzywnego, domowego (przepis niżej),
- 3 łyżki śmietany 12% (przeznaczonej do zup/sosów),
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 1 czubata łyżeczka masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu.

WYKONANIE
W rondelku topie masło, wsypuje mąkę i robię tzw. zasmażkę.
Następnie wlewam zimny bulion i mieszam do idealnego połączenia zasmażki z płynem.
Wrzucam opłukany, osuszony, drobno pokrojony koperek - mieszam. 
Do śmietany dodaję żółtko i roztrzepuję widelcem, wlewam małą ilość gorącego płynu w celu zahartowania po czym wlewam ponownie do rondelka.
Doprawiam sola i białym pieprzem.

BULION WARZYWNY (BAZA)
- 1,5 l wody,
- 200g marchwi,
- 100g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g pora,
- sól do smaku.
OPCJONALNIE
- cebula,
- gałązka lubczyku ogrodowego,
- kapusta włoska,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Włoszczyznę bardzo starannie myję (por nacinam wzdłuż i wypłukuję pod bieżącą wodą każdy listek), obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach lub kroję w mniejsze kawałki. Wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję na średnim grzaniu przez ok. 50 - 60 minut. Doprawiam do smaku solą (nie należy przesadzić). W zależności od zastosowania wywar przecedzam lub pozostawiam z jarzynami. Wywar warzywny jest bazą, który swoje zastosowanie ma w innych zupach, w przyrządzaniu sosów, gulaszu, w duszeniu warzyw (np. warzywa do ryby po grecku) itd. Ja przygotowuję bulion warzywny w dwóch wariantach tzn. z samych jarzyn i z dodatkiem cebuli, lubczyku oraz ziaren ziela angielskiego i liścia laurowego. Przechowuję w specjalnych pojemniczkach w szufladach w zamrażarce i w zależności od zapotrzebowania - wykorzystuję.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz