środa, 16 października 2013

KALAFIOR Z KONSERWOWĄ PAPRYKĄ W WERSJI PIKANTNEJ

PROSTA, EKSPRESOWA I JAKŻE SMACZNA SAŁATKA.
PRZYGOTOWAŁAM W WERSJI PIKANTNEJ LECZ MOŻNA PODMIENIĆ NA ŁAGODNY KETCHUP I W FINALNYM WYKOŃCZENIU DOPRAWIĆ WG UZNANIA.
ZAPRASZAM DO PRZEPISU;-)

SKŁADNIKI:
- 400g ugotowanych al dente różyczek kalafiora,
- ok.100g konserwowej papryki (wykorzystałam domową, przepis niżej),
- 2 stołowe łyżki majonezu,
- 3 stołowe łyżki ketchupu pikantnego,
- opcjonalnie:sól/pieprz wg własnych preferencji (pominęłam te dodatki).

WYKONANIE
Do miseczki przekładam kalafior, pokrojoną w dużą kostkę paprykę i zalewam sosem (połączyłam majonez z ketchupem). Mieszam do połączenia produktów, odstawiam na 30 minut żeby składniki się przegryzły po czym podaję.

PAPRYKA W ZALEWIE OCTOWEJ

 SKŁADNIKI:
- 2  i 1/2 kg papryki (wykorzystałam różnokolorową),
- 2 litry wody,
- 1 i 1/2 szkl. octu 10% (poj. szkl. 200ml),
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki miodu,
- 2 płaskie łyżki soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 6 - 8 liści laurowych,
- 8 - 10 kulek ziela angielskiego,
- ok. 15 ziarenek czarnego pieprzu,
- ok. 20 ziarenek gorczycy.

WYKONANIE
Z umytych papryk usuwam gniazda nasienne, kroję w słupki i układam w wyparzonych słoikach, dodaję pokrojoną w pióra cebulę.
Do garnka wlewam wodę, i dodaję wszystkie przyprawy. Na samym końcu wlewam dopiero oliwę z oliwek oraz ocet.
Tak gorącą zalewą zalewam słoiki z papryką, zakręcam i odstawiam do przestygnięcia po czym odstawiam na półki do spiżarni.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz