poniedziałek, 21 października 2013

TALARKI W CHRUPIĄCEJ, KUKURYDZIANEJ PANIERCE

SKŁADNIKI:
- 500g ziemniaków,
- 1 i 1/2 szkl.(o poj.250ml) płatków kukurydzianych,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- ok. 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju).

WYKONANIE
Do pojemnika blendera wsypuję płatki kukurydziane, i podane przyprawy (sól, czosnek, paprykę, tymianek) miksuję do pożądanego efektu.
Obrane, umyte, pokrojone w talarki i osuszone ziemniaki układam na stolnicy i nacieram oliwą z oliwek.
Następnie panieruję w przygotowanej, chrupiącej panierce.
Układam na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C do zrumienienia.
Podaję jako dodatek do obiadu np. z pieczonym mięsem, ulubionymi zimnymi sosami oraz surówką.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz