środa, 9 października 2013

POWIDŁA ŚLIWKOWE Z CYNAMONEM, WANILIĄ, SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ,

SKŁADNIKI:
- 2 kg śliwek,
- 6 stołowych łyżek cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- laska wanilii,
- 1 plasterek cytryny ze skórką.

WYKONANIE
Do garnka wrzucam umyte, pozbawione pestek śliwki, zasypuję cukrem, dodaję też wanilię, tłuczony cynamon, plasterek cytryny ze skórką (wcześniej cytrynę porządnie myję).
Na bardzo małym ogniu trzymam przez prawie 2 godziny do momentu zmniejszenia objętości i zdecydowanego zgęstnienia.
Przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i jak wszelkie konfitury tak powidła odwracamy do góry dnem na ok. 15 minut. Zimne słoiczki ustawiamy na półce w spiżarni;)
Powidła są bardzo pyszne, świetne do pieczywa, świetne w duecie z suchymi waflami, świetne do przełożenia pierników, a także świetne w podaniu ze zwykłymi ciastkami typu herbatniki.
Szczerze polecam;))

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz