czwartek, 17 października 2013

KOLOROWE LASAGNE Z KURCZAKIEM I SOSEM NA BAZIE BESZAMELU

(Proporcje na formę o wym. 20x30cm)

SKŁADNIKI:
- 12 płatów lasagne (można obgotować makaron przez ok. 2 minuty lub tylko zanurzyć we wrzątku),
- 300g dowolnego, ulubionego sera (to może być łagodny/ostry typu cheddar),
- 700g filetu z indyka/kurczaka,
- 250g dyni,
- 250g cukinii,
- 100g czerwonej papryki,
- 100g cebuli,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżeczki przyprawy GYROS,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku.
Na rozgrzanej oliwie szklę cebulę, dodaję pokrojone w kostkę mięso i podsmażam do utraty surowości, dokładam pokrojone w kostkę cukinię i paprykę, następnie pokrojoną w kostkę dynię dusze lecz nie za długo (warzywa nie mają być rozgotowane).
Doprawiam do smaku.

SOS NA BAZIE BESZAMELU
- 100g masła,
- 70g mąki pszennej,
- 3szkl.zimnego mleka 3,2%,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- płyn zgromadzony z mięsa i warzyw.
W rondelku rozpuszczam masło i mieszam z mąką na złotą zasmażkę (nie może być grudek).
Wlewam stopniowo zimne mleko i mieszam na jednolitą, gładką konsystencję.
Wsypuję cynamon i gałkę muszkatałową.
Na końcu wlewam wcześniej zlany płyn (ten, który zgromadził się podczas duszenia warzyw z kurczakiem).
Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

BUDOWA LASAGNE
1. Cienka warstwa sosu (posmarować dno naczynia)
2. 4 płaty lasagne
3. 1/2 porcji kurczaka z warzywami
4. 100g startego sera
5. 4 płaty lasagne
6. Sos
7. Pozostała porcja kurczaka z warzywami
8. 100g startego sera
9. 4 płaty lasagne
10. Sos
11. 100g startego sera
Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 25 - 30 minut.
Porcjuję i podaję póki ciepłe w pierwotnej wersji lub polewam sosem pomidorowym, wierzch po polaniu dodatkowo można posypać parmezanem/mozzarellą i zapiec przez chwilę w kuchence mikrofalowej.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz