czwartek, 10 października 2013

KOLOROWA PAPRYKA W ZALEWIE OCTOWEJ

SKŁADNIKI:
- 2  i 1/2 kg papryki (wykorzystałam różnokolorową),
- 2 litry wody,
- 1 i 1/2 szkl. octu 10% (poj. szkl. 200ml),
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki miodu,
- 2 płaskie łyżki soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 6 - 8 liści laurowych,
- 8 - 10 kulek ziela angielskiego,
- ok. 15 ziarenek czarnego pieprzu,
- ok. 20 ziarenek gorczycy.

WYKONANIE
Z umytych papryk usuwam gniazda nasienne, kroję w słupki i układam w wyparzonych słoikach, dodaję pokrojoną w pióra cebulę.
Do garnka wlewam wodę, i dodaję wszystkie przyprawy. Na samym końcu wlewam dopiero oliwę z oliwek oraz ocet.
Tak gorącą zalewą zalewam słoiki z papryką, zakręcam i odstawiam do przestygnięcia po czym odstawiam na półki do spiżarni.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz