niedziela, 20 października 2013

WEGETARIAŃSKA PIZZA

(Proporcje na formę o średnicy 32cm)
CIASTO
- 250g mąki pszennej (kwestia wyboru),
- 3 łyżki otrąb żytnich,
- 20g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 0,5 łyżeczki papryki węgierskiej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ok. 120ml wody gorącej(nie wrzącej).
Do wkruszonych drożdży wsypuję cukier - mieszam i odstawiam do rozpuszczenia.
Do mąki wsypuję wszystkie produkty suche, wlewam oliwę, płynne drożdże i wyrabiam ciasto.
Wykładam nim blaszkę do pizzy i zabieram się za przygotowanie pozostałych składników.

SOS POMIDOROWY
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (gęsta konsystencja),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
Podane składniki ze sobą wymieszać.
Przygotowanym sosem smaruję ciasto.

WIERZCH PIZZY
- 200g ulubionego, startego sera,
- 350g pieczarek,
- cebula (ok.150g),
- 3 małe papryki o trzech kolorach (czerwona/zielona/żółta),
- pomidor (ok.150g),
- świeży ogórek (ok. 150g),
- opcjonalnie: kukurydza/zielony groszek/czerwona fasola.
Na posmarowanym sosem cieście posypuję połowę przypisanego sera, następnie układam podsmażone wcześniej pieczarki z cebulą (chodzi o to, żeby sok z pieczarek nie został wchłonięty przez ciasto, ale nie jest warunkiem wcześniejsze podsmażenie), następnie układam pozostałe warzywa (paprykę, pomidor, ogórek), oczywiście jeżeli decyduję się na kukurydzę, groszek bądz fasolę rozsypuję po wierzchu przyszłej pizzy.
Ostatnim etapem w finalnym wykończeniu jest pozostała ilość startego sera.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C bez termoobiegu na ok. 15 minut.
Wykładam na kratkę do odparowania.
Podaję z dość ostrymi sosami typu: mocny czosnkowy (przepis niżej), arabski (ostry) inny ulubiony.

SOS CZOSNKOWY

SKŁADNIKI:
- 180g naturalnego jogurtu,
- 3 łyżki sera MÓJ ULUBIONY -  WIELUŃ,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek z bazylią,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu białego.

WYKONANIE
Obrane ząbki czosnku zawijam w foli aluminiowej i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200° C na 4 minuty. W tym czasie pozostałe składniki takie jak: serek, jogurt, oliwa z bazylią, sok z limonki, przyprawy, umieszczam w pojemniku blendera. Następnie dokładam czosnek i całość miksuję na jednolitą, gęstą masę. Sos gotowy do spożycia.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Ile dodatków, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszna pizza! pominełam tylko ogórek,POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, jutro w szkole będzie pyszszszszszszszniutka pizza :)

    OdpowiedzUsuń