poniedziałek, 21 października 2013

ŻEBERKA W MARYNACIE MIODOWEJ

SKŁADNIKI:
- 800g żeberek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka oliwy  z oliwek,
- 2 łyżki gęstego, naturalnego miodu,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
Wszystkie właściwe składniki umieszczam w naczynku i mieszam do połączenia ze sobą.
 DODATKOWO
- sól do natarcia mięsa przed nałożeniem marynaty,
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

WYKONANIE
Osuszone żeberka kroję (2 - 3 kostki), nacieram solidnie marynatą i odstawiam na 12 godzin do lodówki.
Układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut, pod koniec pieczenia odkrywam pokrywę i daje im na zrumienienie ok. 8 minut.
Tak pyszne żeberka podaję np. z pieczonymi ziemniakami w ziołach (więcej przepisów dotyczących podania ziemniaków na rożne sposoby szukaj w sektorze - ZIEMNIAKI).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz