czwartek, 24 października 2013

KIESZONKI DROBIOWE ZE ŚLIWKĄ

SKŁADNIKI:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 100g dojrzałych śliwek + 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 1łyżeczka ostrej papryki,
- 1łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
- oliwa do wysmarowania.

WYKONANIE
Umyte, osuszone filety nacieram solą, pieprzem, papryką.
Nacinam z boku tworząc tzw. kieszeń.
W naciętą kieszeń wkładam po ok. 50g śliwek (wcześniej umytych, przekrojonych na pół, pozbawionych pestek, posypanych przyprawą korzenną).
W naciętym miejscu spinam wykałaczkami.
Układam w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego piekarnika 200° C bez termoobiegu na ok. 40 - 50 minut.

SMACZNEGO!

1 komentarz: