środa, 16 października 2013

ORZECHOWY PRZEKŁADANY KREMEM WANILIOWYM

PRZEPIS PRAKTYKOWANY OD WIELU LAT W RODZINIE.
IDEALNY NA JESIENNE/ZIMOWE DNI KIEDY POTRZEBUJEMY WIĘCEJ KALORII.
ORZECHOWY,  SYCĄCY I... KALORYCZNY;))
(Proporcje na 2 formy o wym 23x35cm)

CIASTO
- 500g mąki pszennej,
- 200g cukru,
- 200g masła,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki mleka,
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Do rondelka wsypuje cukier, dodaje masło, miód, wlewam mleko i rozpuszczam na małym grzaniu.
Gdy moje oczekiwanie zostanie spełnione - uzyskam jednolita masę odstawiam do przestygnięcia, po czym wbijam całe jajka, wsypuje mąkę oraz sodę - mieszam. Masę dzielę wzrokowo na dwie części i wykładam do dwóch foremek o identycznych wymiarach.

ORZECHY
- 250g orzechów włoskich,
- 80g masła,
- 80g cukru,
- 3 łyżki miodu.
Do rondelka dodaję masło, miód, wsypuję cukier, oraz orzechy - prażę na średnim grzaniu przez 10 - 15 minut do zdecydowanego zgęstnienia.
Tak przygotowaną masę orzechową wykładam do jednej formy z ciastem po czym wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C i piekę na złoty kolor.

KREM WANILIOWY
- 600ml mleka,
- 250g cukru,
- 2 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 32g cukru waniliowego,
- 200g masła.
Z podanej ilości mleka odlewam 1/2 szkl., w której rozprowadzam mąkę pszenną i skrobię a pozostałą ilość mleka z cukrem zagotowuję.
Odstawiam mleko z ognia i wlewam zawartość z mąką - intensywnie mieszam, wstawiam ponownie na małe grzanie i doprowadzam do wrzenia.
Pozostawiam do przestygnięcia, na końcu łącze z masłem.

BUDOWA CIASTA
CIASTO + KREM WANILIOWY + CIASTO Z ORZECHAMI

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Gosiu jest naprawdę smaczny, jeżeli ktoś nie musi liczyć własnych kalorii to polecam - coś za coś;-)
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń