czwartek, 17 października 2013

KALAFIOROWE PLACUSZKI Z ŻÓŁTYM SEREM

Proporcje na ok. 10 sztuk

SKŁADNIKI:
- 500g ugotowanego kalafiora,
- 50g mąki pszennej,
- 50g startego, żółtego sera (można więcej),
- 1 duże jajko,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- szczypta pieprzu,
- olej/oliwa z oliwek/smalec/smażenie beztłuszczowe z odp.patelnią (wg uznania),
- ręcznik papierowy.

WYKONANIE
Widelcem rozgniatam ugotowany, ostudzony kalafior. Dodaję starty ser, wsypuję mąkę, wbijam jajko oraz wsypuję przyprawy.
Mieszam do połączenia produktów.
Na rozgrzaną oliwą nakładam małe porcje (ok. 1 łyżka) ciasta i smażę na rumiano z dwóch stron.
Odsączam na papierowym ręczniku i póki ciepłe podaję z sosem pomidorowym.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Apetyczne te placuszki. Aż jestem ciekawa jak smakują :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszyno jeżeli lubisz same warzywo KALAFIOR to placuszki też powinny przypaść, tylko ja wolę z ostrzejszym serem i z większa ilością niż podałam w przepisie (wersja podana w przepisie była przeznaczona także dla dzieci, a one mają swoje potrzeby smakowe;)))
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń