niedziela, 13 października 2013

'NOCNE' OWSIANE DROŻDŻOWE(BEZ MLEKA)Z DYNIĄ I OWSIANĄ KRUSZONKĄ

TYM RAZEM ZAPRASZAM NA 'NOCNE' OWSIANE DROŻDŻOWE - CIASTO ROSNĄCE NOCĄ W LODÓWCE.
CIASTO EKSPERYMENT - WYPRÓBOWANE PRZEZ MAŁĄ GRUPKĘ LUDZI.
WYNIK POZYTYWNY.
DYNIĘ MOŻEMY PODMIENIĆ NA ŚLIWKI Z CYNAMONEM/JABŁKA Z CYNAMONEM I KARDAMONEM/BRZOSKWINIE  Z PUSZKI/ANANASY Z PUSZKI.
DODATKOWYM "ATUTEM" JEST CAŁKOWITE POMINIĘCIE MLEKA.
CZY LEPSZE OD TRADYCYJNEJ DROŻDŻÓWKI? POZOSTAWIAM DO PAŃSTWA OCENY;)

SKŁADNIKI:
- 500g mąki pszennej,
- 100g płatków owsianych, górskich (drobno zmielonych np. w blenderze),
- 130g drobnego cukru,
- 16g cukru waniliowego,
- 250g stopionego masła,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 50g świeżych drożdży.
Drożdże wkruszam do miski, zasypuję cukrem - mieszam i odstawiam. Do składników suchych typu mąka, płatki, cukier waniliowy wbijam całe jajka, dodaję śmietanę, płynne masło i na końcu płynne drożdże. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 12 godzin (na noc) do lodówki.

MASA Z DYNI
- 400g dyni (obranej, pozbawionej pestek, pokrojonej w drobną kostkę),
- 3 łyżki trzcinowego cukru,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią z kardamonem,
- 1 łyżka masła.
Masło topie, wrzucam dynię oraz cukier trzcinowy i cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem - trzymam na małym grzaniu, cały czas mieszając przez ok. 3 minuty.
Ważne, żeby dynia była na pół twarda (nie rozgotowana).

KRUSZONKA
- 100g mąki pszennej,
- 150g płatków owsianych górskich (drobno zmielonych),
- 70g cukru trzcinowego,
- 16g cukru waniliowego,
- 140g masła.
Ułatwiłam sobie pracę w ten sposób, że wrzuciłam pałatki owsiane do blendera i rozdrobniłam, następnie wrzuciłam pozostałe produkty i miksowałam do połączenia.
Z tak przygotowanego ciasta postąpiłam dalej jak z tradycyjną kruszonką.

BUDOWA DROŻDŻÓWKI
- 1/2 ciasta drożdżowego,
- dynia,
- pozostałe 1/2 ciasta drożdżowego,
- kruszonka (musi obficie zapełnić wierzch ciasta).

Wstawiam do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu do 180° C na ok. 30 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz