środa, 9 października 2013

IMPREZOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:
- ozdobna sałata,
- 500g filetu z kurczaka (zioła prowansalskie/sól/papryka ostra),
- pomidor (ok. 200 - 300g),
- czerwona, mała cebulka,
- 1/2 standardowej puszki zielonego groszku.
SOS
- 5 łyżek oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu,
- sól/kolorowy pieprz do smaku,
- 3/4 łyżeczki przyprawy do sałatek.

WYKONANIE
Mięso kroję w długie paski, posypuję solą, papryką, ziołami - wcieram w mięso. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Przesmażam na patelni, odstawiam do przestygnięcia.
Opłukaną, osuszoną sałatę układam na dużym płaskim talerzu (przeznaczonym do podania sałatek).
Na sałacie układam kawałki kurczaka, następnie pokrojony w paski pomidor, cebulę, posypuje zielonym groszkiem (wcześniej odsączony na sicie) i polewam przygotowanym sosem.
Gotowe;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz