piątek, 4 października 2013

SOS PIECZARKOWY

SKŁADNIKI:
- 200g pieczarek,
- 60g cebuli,
- 4 łyżki śmietany 12%,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 250ml bulionu warzywnego, domowego (przepis niżej),
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku.

WYKONANIE
Na maśle szklę cebulę, po czym wrzucam obrane, opłukane i drobno pokrojone pieczarki.
Gdy aromat z pieczarek jest już wyczuwalny, wsypuję mąkę i mieszam.
Wlewam bulion warzywny i mieszam do połączenia się wszystkich składników.
Wlewam zahartowaną śmietanę (do śmietany dodaję ok 2 łyżki gorącego sosu - mieszam).
Na końcu doprawiam dodatkami smakowymi.
Sprawdzam smak, jeżeli jest potrzeba dodaję odpowiednią dla nas przyprawę.
Sos jest smaczny, przyjemnie pikantny, podany w duecie z makaronem, ugotowanym ryżem na sypko, mięsem, zapiekanką ta "pikantność" nie jest odczuwalna.

BULION WARZYWNY (BAZA)
- 1,5 l wody,
- 200g marchwi,
- 100g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g pora,
- sól do smaku.
OPCJONALNIE
- cebula,
- gałązka lubczyku ogrodowego,
- kapusta włoska,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Włoszczyznę bardzo starannie myję (por nacinam wzdłuż i wypłukuję pod bieżącą wodą każdy listek), obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach lub kroję w mniejsze kawałki. Wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję na średnim grzaniu przez ok. 50 - 60 minut. Doprawiam do smaku solą (nie należy przesadzić). W zależności od zastosowania wywar przecedzam lub pozostawiam z jarzynami. Wywar warzywny jest bazą, który swoje zastosowanie ma w innych zupach, w przyrządzaniu sosów, gulaszu, w duszeniu warzyw (np. warzywa do ryby po grecku) itd. Ja przygotowuję bulion warzywny w dwóch wariantach tzn. z samych jarzyn i z dodatkiem cebuli, lubczyku oraz ziaren ziela angielskiego i liścia laurowego. Przechowuję w specjalnych pojemniczkach w szufladach w zamrażarce i w zależności od zapotrzebowania - wykorzystuję.

SMACZNEGO!

1 komentarz: