wtorek, 1 października 2013

PIECZONE DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z ZIEMNIAKAMI I SEREM

(Proporcje na ok. 50 sztuk)

CIASTO
- 300g mąki pszennej,
- 50g miękkiego masła,
- 90 ml letniego mleka,
- 10g świeżych drożdży,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli.

FARSZ
- 200g ugotowanych ziemniaków (wody nie soliłam),
- 200g białego sera,
- opcjonalnie: jajko (dodaję gdy przeznaczam b. "sypkie" ziemniaki, dzisiaj pominęłam nie było potrzeby),
- 3/4 łyżeczki soli morskiej (drobnej),
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii.
DODATKOWO
- 2 białka do finalnego posmarowania pierogów (mi często białka zostają po przygotowaniu tarty, do której używam samych żółtek;))

WYKONANIE
Do letniego mleka wkruszam drożdże i odstawiam na bok.
Mąkę wsypuje na stolnicę, dodaję sól, miękkie masło, wbijam jajko, wlewam oliwę oraz mleko z drożdżami - wyrabiam na gładkie, elastyczne odchodzące od ręki ciasto. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam do podwojenia swojej objętości.
W tym czasie przygotowuję farsz.
Do przepuszczonych przez maszynkę ziemniaków dokładam biały ser oraz wszystkie właściwe dodatki smakowe. Mieszam na jednolitą masę.
Stolnicę podsypuję odrobiną mąki i rozwałkowuję ciasto, dość cienko ono w trakcie pieczenia urośnie.
Wykrawam szklanką kółka lub specjalną foremką do pierogów, nakładam 1/2 łyżki farszu, zlepiam bardzo dokładnie brzegi i jeżeli tzw. "dzierganie" przebiega ręcznie dodatkowo paluszkami robimy zakładki.
Wspomagając się podczas pracy foremką - sama za nas to wykonuje:)
Tak wykończone pierożki układam na blasze wyłożonej mata silikonową, smaruję pędzlem roztrzepanym białkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 15 - 20 minut (czas pieczenia jest indywidualny, w dużym stopniu zależy od piekarnika).

SMACZNEGO!

2 komentarze: