wtorek, 1 października 2013

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

(Proporcje na formę o wym. 23 cm)

CIASTO
- 200g mąki tortowej (innej pszennej/pełnoziarnistej),
- 100g miękkiego masła,
- 2 żółtka,
- 50g cukru pudru.
DODATKOWO
- 300g śliwek (waga po odjęciu pestek).

KRUSZONKA
- 50g mąki pszennej,
- 50g cukru pudru,
- 50g masła,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem.
Wszystkie składniki zagniatam i postępuję dalej jak z kruszonką.


WYKONANIE
Umyte śliwki, przekrawam na pół, pozbawiam pestek i odstawiam na swoją kolej.
Mąkę wsypuje na stolnicę, następnie cukier puder, dodaję masło i żółtka - szybko zagniatam po czym wykładam do formy, nakłuwam widelcem, układam śliwki, posypuje kruszonką.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 - 10 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz