piątek, 4 października 2013

PIECZONE ŻEBERKA W MARYNACIE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH

MARYNATA Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
- 3 łyżki powideł śliwkowych (przepis niżej),
- 1 łyżka oliwy z oliwek np. EXTRA VIRGIN,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne.
Przygotowaną marynatę odstawiam na 30 minut żeby nabrała "mocy".
DODATKOWO
- 600g ładnych, chudych żeberek,
- oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

WYKONANIE
Osuszone żeberka kroję (2 - 3 kostki), nacieram solidnie marynatą i odstawiam na 12 godzin do lodówki.
Układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut, pod koniec pieczenia odkrywam pokrywę i daje im na zrumienienie ok. 8 minut.
Tak pyszne żeberka podaję np. z pieczonymi ziemniakami w ziołach (więcej przepisów dotyczących podania ziemniaków na rożne sposoby szukaj w sektorze - ZIEMNIAKI).

PIECZONE ZIEMNIAKI W ZIOŁACH

SKŁADNIKI:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka oliwy do posmarowania formy,
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka papryki łagodnej (jeżeli lubimy potrawy bardziej pikantne - nie jest też dla małych dzieci - 1 łyżeczka papryki pikantnej).

WYKONANIE
Przygotowuję blachę, wykładam folię aluminiową i cieniutko smaruję oliwą (1 łyżeczka). Obrane i przekrojone na 4 części ziemniaki gotuję ok 5 - 10 minut (zależy od gatunku ziemniaków, mają być jeszcze twarde w środku). Do naczynka wlewam oliwę z oliwek, sos sojowy, i pozostałe składniki. Mieszam. Ziemniaki wykładam na stolnicę i nacieram starannie oliwą z ziołami następnie układam na natłuszczonej blasze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.30 - 40 minut w zależności czy chcemy mniej czy bardziej przypieczone. Pieczone ziemniaki z ziołami podaję do dań mięsnych. Są pyszne!

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. super żeberka. U mnie wczoraj były skrzydełka w marynacie z powideł śliwkowych :)

    OdpowiedzUsuń