niedziela, 8 grudnia 2013

CIASTKA KORZENNE (KRUCHE)

CIASTKA SĄ TAK LEKKIE, KRUCHE, MAŁO SŁODKIE JAK HERBATNIKI.
ICH DODATKOWYM ATUTEM JEST TO, ŻE SĄ Z NUTĄ KORZENNĄ.
DOSKONAŁE DLA OSÓB NIETOLERUJĄCYCH W PIERNIKACH MIODU I SPULCHNIACZY.

 SKŁADNIKI:
- 300g mąki + ok. 3 łyżki do podsypania,
- 100g masła,
- 90g cukru pudru,
- 1 całe jajko + 1 żółtko,
- 1 łyżka kwaśnej  śmietany,
- 1 łyżka przyprawy korzennej,
- 1 łyżeczka kakao.

WYKONANIE
Na stolnice wsypuję wszystkie składniki suche - mieszam.
Dokładam masło pokrojone w kostkę, śmietanę, wbijam jajko i żółtko - wyrabiam.
Rozwałkowuję ciasto o grubości 0,5 cm.
Wycinam dowolną foremką (u mnie choinka).
Ciasteczka układam na blasze w małych odstępach (nie będą gwałtownie wyrastać).
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 10 - 15 minut.
Upieczone wykładam na kratkę i po przestygnięciu podaję lub wkładam do szczelnego pojemniczka.

SMACZNEGO!

1 komentarz: