środa, 4 grudnia 2013

NAPOLEON Z KREMEM BUDYNIOWYM

DZISIAJ POLECAM PROSTY PRZEPIS NA SŁYNNE CIASTO - NAPOLEON.
TROSZKĘ PRACOCHŁONNE W PRZYGOTOWANIU JEST CIASTO, SMAKOWO PODOBNE DO CIASTA FRANCUSKIEGO W POŁĄCZENIU Z KREMEM BUDYNIOWYM DOSTARCZA DUŻĄ ROZKOSZ DLA PODNIEBIENIA;)

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 350g mąki pszennej,
- 200g masła,
- 1 żółtko + białko do smarowania,
- cukier waniliowy (16g),
- 100ml kwaśnej śmietany 12%,
- 1/4 łyżeczki soli.
Z podanych produktów zagniatam ciasto, formuję cygaro.
Wkladam na płaski talerz i wstawiam do lodówki do porządnego schłodzenia (na ok. 3 godz.).
Po upływie określonego czasu, cygaro dzielę na 5 części.
Z każdej części formuję na wyłożonej papierem blaszce (tortownicy) okrągły placek.
Przygotowałam przed odpaleniem piekarnika 5 placków o średnicy 24cm, po czym jeden po drugim wsuwałam na blaszkę i piekłam w temp. 170° C z termoobiegiem na złoty kolor.
Przed planowanym zakończeniem pieczenia, każdy placek posmarowałam białkiem.

KREM BUDYNIOWY
- 1 litr mleka 3,2%,
- laska wanilii,
- 3 stołowe łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 240g drobnego cukru,
- 150g masła,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka wódki,
- cukier puder do posypania.
Do rondelka wlewam mleko, dodaję wanilię - zagotowuję.
W tym czasie wbijam całe jajka do miski, wsypuję cukier (cukier ma być db roztarty)- miksuję.
Następnie wlewam wódkę, wsypuję skrobię, mąkę i kontynuuję miksowanie.
Gdy masa jajeczna będzie miała gładką konsystencję, cienką strużką przelewam do gorącego mleka - cały czas energicznie mieszając.
Gdy masa budyniowa przestygnie, ucieram masło i łączę z budyniem.
Przechodzę do kolejnego, finalnego etapu - przekładanie kremem.
Na każdy placek nakładam po 7 łyżek kremu budyniowego, równo rozprowadzam po całej powierzchni.
Czynność powtarzam czterokrotnie, uważając na ciasto (jest b.kruche).
Ostatni placek obficie posypuję cukrem pudrem.
Wstawiam w chłodne miejsce na minimum 1 godz.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Ciasto i dużo kremu, już to kocham! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. czuje smak mojego dziecinstwa

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis na to ciasto- bardziej staropolski- przekazywany od pokolen w mojej rodzinie-
    robie nieco inaczej- walkuje cieniutkie ciasto jak na makaron ,wielkosc platow zalezna od blachy - u mnie typowa prostokatna blacha - im wiecej platow, tym lepsze ciasto-
    jeden plat upieczony rozwalkowuje na stolnicy przez papier na drobniutko , jak na bulke tarta-
    ostatni plat smaruje rowniez masa budyniowa i posypuje wlasnie tarta bulka z ciasta-
    zapewniam ze jest PYSZNE!!! zdecydowanie lepsze bez cukru pudru na gorze /nie tak slodkie/ -najsmaczniejsze , kiedy platy nawilgna od kremu - po paru godzinach przynajmniej lub nastepnego dnia. Niezapomniane smaki dziecinstwa...Meg

    OdpowiedzUsuń