niedziela, 22 grudnia 2013

KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

(Proporcje na formę o średnicy 24 cm)

CIASTO
- 2 duże jajka,
- 500g mąki pszennej,
- 40g świeżych drożdży + 2 łyżki cukru,
- 150g masła,
- 80ml letniego mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka ziół prowansalskich.
DODATKOWO
- białko do posmarowania,
- 1 łyżeczka kminku do posypania.

FARSZ Z KAPUSTY
- 800g kiszonej kapusty,
- 40g suszonych prawdziwków,
- 1 łyżka kminku,
- 1 łyżka tymianku,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
- liść laurowy,
- 3 kulki ziela angielskiego.

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania farszu.
Suszone grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin na bok.
Opłukaną kapustę z grubsza kroję na krótsze nitki, wrzucam do garnka, dodaję pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, kminek.
Duszę na średnim grzaniu do miękkości kapusty (w razie potrzeby dolewam wody).
Ja swoją kapustę gotowałam do momentu utraty wody.
Gotową kapustę z grzybami doprawiam świeżo zmielonym pieprzem po czym odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie działam z ciastem drożdżowym.
Cukrem zasypuję drożdże ,odkładam na bok.
Do mąki wsypuję sól, zioła - mieszam.
Następnie wbijam jajka, dodaję miękkie masło, wlewam mleko i płynne drożdże - całość wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto.
Pozostawiam w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia swojej objętości.
Rozwałkowuję tzw.kwadrat, nakładam farsz, roluję w długi wałek.
Układam w tortownicy z kominem na środku.
Smaruję białkiem, posypuję kminkiem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 35 minut.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz