wtorek, 24 grudnia 2013

SMAŻONY KARP WIGILIJNY

SKŁADNIKI:
- karp (1,2kg),
- 3 jajka,
- ok. 120g masła,
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej,
- sok z cytryny,
- bułka tarta (drobna),
- sol/pieprz,
- olej do smażenia.

WYKONANIE
Karpia sprawić, umyć, pokroić w dzwonka.
Następnie nacieram solą, pierzem i skrapiam sokiem z cytryny.
Odstawiam w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
Rybę panieruję w mące, roztrzepanych jajkach, bułce tartej.
Smażę na rozgrzanym oleju, na średnim grzaniu, na złoty kolor.
W razie konieczności dolewam oleju.
Dzwonka ryby układam w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Układam wiórka masła.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 20 - 25 minut, w czasie tego pieczenia dokładam jeszcze masła, żeby ryba za bardzo się nie przyrumieniła.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz