piątek, 20 grudnia 2013

RÓŻOWA SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM

SKŁADNIKI:
- 300g czerwonych buraków,
- 300g ziemniaków,
- 300g solonych śledzi,
- 1 winne jabłko,
- 2 kiszone ogórki,
- 1 plaster cebuli,
- 1 łyżka suszonej pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
opcjonalnie sól - ilość podyktowana czasem moczenia śledzi.

WYKONANIE
Ugotowane, obrane buraki ścieram na tarce o dużych oczkach natomiast ziemniaki i cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę.
Obrane jabłko i ogórki także ścieram na tarce.
Wymoczone śledzie kroję w cienkie paseczki.
Wszystkie produkty umieszczam w misce.
W pojemniczku łączę majonez ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Przekładam do zawartości miski, wsypuję suszoną pietruszkę.
Doprawiam dodatkami smakowymi typu sól/pieprz.
Mieszam do połączenia, podaję schłodzoną.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz