środa, 11 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNY CHLEBEK - DYNIOWY Z NUTĄ CYNAMONU

Co roku  podczas ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA w moim domu musi być m.in. domowe pieczywo.
W tym roku będzie to chleb z dodatkiem dyni i nutą cynamonu - uwielbiany przez dzieci.
Chlebek jest tak prosty w wykonaniu, że spokojnie można powierzyć tę prace rozważnemu dziecku.
Lekko wilgotny, delikatny, niemal rozpływający  się w ustach, bez dodatku wody/innego płynu.

(Proporcje na keksówkę o wym. 12x24cm)

SKŁADNIKI:
- szklanka puree z dyni (poj. 200ml),
- 300g mąki typ 650,
- 30g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru pomarańczowego lub zwykłego,
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- opcjonalnie ciut mąki do posypania + mała garść pestek dyni lub inne dodatki przez siebie preferowane.

WYKONANIE
Zaczynam pracę od rozczynu drożdżowego.
Do drożdży wsypuję łyżkę cukru pomarańczowego - mieszam i odstawiam.
Do mąki wsypuję cynamon, sól wlewam płynne drożdże, dokładam  puree z dyni.
Całość mieszam łopatką do ciast.
Do wysmarowanej cienko aczkolwiek dokładnie smalcem foremki wylewam gęste ciasto.
Przykryte kuchennym ręcznikiem odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok.40 minut).
Wyrośnięte lekko spryskuję wodą, posypuję środek mąką i rozrzucam pestki dyni.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok. 30 minut.
Upieczony chlebek wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia po czym pokrojony podaję na świąteczny stół do pozostałych dań.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz