poniedziałek, 23 grudnia 2013

POMARAŃCZOWY SERNIK Z IMBIREM NA SPODZIE SEROWO - KRUCHYM

CIASTO SEROWO - KRUCHE
- 250g trzykrotnie zmielonego sera,
- 400g pszennej mąki,
- 100g cukru,
- 16g cukru waniliowego,
- 1 duże jajko,
- 40ml mleka,
- 40ml oleju,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli.
Do sera wlewam mleko, olej, wbijam jajko - mieszam.
Wsypuję cukier, cukier waniliowy kontynuuję mieszanie.
Na końcu wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sól i od tego momentu ciasto zagniatam ręcznie.
3/4 wykładam na dno blaszki, nakłuwam widelcem.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na 10 minut.

POMARAŃCZOWA MASA SEROWA Z IMBIREM
- 1kg trzykrotnie zmielonego sera (nie polecam z wiaderka - jak dla mnie różnica jest kolosalna, być może mam kubki smakowe wyostrzone;)),
- 300g cukru,
- 32g cukru waniliowego,
- 120ml oleju rzepakowego,
- 1 budyń waniliowy w proszku 60g (np.WINIARY bez cukru),
- 180ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 60g kandyzowanej skórki pomarańczowej (polecam domową - szukaj w wyszukiwarce),
- 6 jajek,
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Wlewam olej, miksuję.
Stopniowo wsypuję budyń i imbir - dokładnie miksuję pozbawiając masy grudek.
Dodaję stopniowo ser i na małych obrotach miksuję tylko do połączenia.
Na końcu wlewam sok i dokładam skórkę pomarańczową.
Tak przygotowaną masę przekładam na podpieczone ciasto, ważne żeby te czynności ze sobą zgrać (ciasto nie powinno czekać).
Ja zaczynam od przygotowania masy serowej, następnie przygotowuję ciasto, w czasie gdy ciasto wstawione do piekarnika, pozostałą częśc dzielę na 10 małych kawałków.
Z każdego toczę cienkie wałeczki.
Z wałeczków tworzę na masie serowej kratkę.
Sernik wstawiam ponownie do piekarnika na ok. 60 minut i piekę na drugiej półce od dołu w temp.170°C.
Po upieczeniu podważam nożem brzegi.
Pozostawiam do wystygnięcia.
Polewam czekoladą/lukrem pomarańczowym.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Jeny, wygląda obłędnie! Musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń