niedziela, 22 grudnia 2013

WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

SKŁADNIKI:
- 250g wigilijnego suszu (jabłka/wędzone gruszki/śliwki),
- 150g cukru,
- 1,5 litra wody,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 plastry pomarańczy,
- 1 plaster cytryny,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 15 goździków,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.

WYKONANIE
Owoce zalewam wodą i odstawiam do moczenia na 2 godziny.
Po tym czasie wrzucam rodzynki, skórkę pomarańczową, plastry pomarańczy i cytryny oraz gwiazdki anyżu, goździki.
Całość doprowadzam do wrzenia i od tego momentu gotuję ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania wsypuję cukier kryształ, cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem oraz cynamon - mieszam do rozpuszczenia się cukru.
Gotuję przez parę minut po czym wyłączam grzanie i odstawiam do naciągnięcia.
Podaję;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz