sobota, 28 grudnia 2013

TORT - TRAKTOR (PROSTY W PRZYGOTOWANIU)

2 URODZINKI SYNKA - TORT TRAKTOR - BEZDYSKUSYJNIE!
WRAZ Z ŻYCZENIEM POWSTAŁA KONCEPCJA.
W CZASIE PODEJŚCIA DO DZIAŁANIA KONCEPCJA ZOSTAŁA ZWERYFIKOWANA PRZEZ STARSZĄ CÓRKĘ...
JAK? TORT Z BARWNIKAMI? NIE!
WIĘC JAKI?
CZEKOLADOWY...
SKORO CZEKOLADOWY TO JAKIŚ UNIKATOWY...
DYSKUSJA BYŁA ZACIĘTA...ŻADNA Z NAS NIE CHCIAŁA ZEJŚĆ ZE SWOJEGO POMYSŁU...
W KOŃCU JAKIŚ KOMPROMIS...
OTO TORT - TLAKTOL...
BŁYSK W OCZACH I KRZYK...JEST, ALE FAJNII;))
I OTO CHODZIŁO...O TĘ RADOŚĆ NIEKŁAMLIWĄ, PŁYNĄCĄ OD DZIECKA;))

BISZKOPT CZEKOLADOWY Z 6 JAJEK

SKŁADNIKI:
- 6 jajek,
- 200g drobnego cukru,
- 100g mąki pszennej,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- 40g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek.
Białka ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza).
Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka.
Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia.
W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać.
Brutalna praca miksera przyczynia się, że biszkopt opada na dno - przecież nie o taki efekt zabiegamy!:) Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem.
Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.
Powinnam napisać..., że wyciąć traktor za pomocą szablonu - niestety szablonem nie posłużyłam się, kształt został nadany nożem, bez nakreślenia kontur - czyli od razu przejście do konkretnego działania.
Ale oczywiście taki szablon można sobie przygotować i z jego pomocą tort wykonać;))
Gotowy traktor przeciąć jeszcze raz na połowę w celu przełożenia masą.


MASA DO PRZEŁOŻENIA
- 1 kubek śmietanki 30% (250ml),
- 100ml syropu pomarańczowego + 100ml do nasączenia,
- 1 stołowa łyżka żelatyny (rozpuszczam w syropie),
- opcjonalnie cukier puder (ok.3 łyżki).
Przecięte, 2 części ciasta solidnie nasączam syropem.
100ml syropu pomarańczowego podgrzewam i rozpuszczam w nim żelatynę, mieszam, odstawiam.
Schłodzoną śmietankę ubijam, wlewam ostudzoną żelatynę - ubijam jeszcze przez chwilę.
Tężejącą masę wykładam na ciasto.
Nakładam druga część (krawędzie muszą się idealnie ze sobą stykać).

 DODATKOWO
- 200g gorzkiej czekolady (np. WEDEL),
- kilka łyżek lukru jogurtowego (wypełni okna i drzwi),
- lentylki  (w kolorze białym i czerwonym - posłużą jako oświetlenie, w kolorze żółtym posłużą jako felgi).
- 3 herbatniki - posłużą jako dach i zderzak.
Połamaną czekoladę rozpuszczam (ja w mikrofali), można na parze wodnej (bezpieczniej).
Smaruję czekoladą cały tort (ma być mega czekoladowy;))
I przystępuję do finalnego wykończenia.używając lentylek, herbatników, lukru.

SMACZNEGO!


8 komentarzy:

  1. Mój synek się ucieszył!!! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. ile cukru do biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
  3. ilość cukru dopisana - dziękuję za zwrócenie uwagi;)
    Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń