czwartek, 19 grudnia 2013

ŚLEDZIE Z PRAŻONĄ CEBULKĄ

PRZEDSTAWIAM MAŁE PROPORCJE Z UWAGI NA RÓŻNORODNOŚĆ ŚLEDZI NA WIGILIJNYM STOLE.
U NAS JEST PRZYNAJMNIEJ 6 RÓŻNYCH PODAŃ, KONIECZNIE Z GOTOWANYMI TALARKAMI ZIEMNIAKÓW;)

SKŁADNIKI:
- 300g solonych śledzi,
- 1 cebula (ok.100g),
- 100g śmietany 18%,
- 1 łyżka koperku mrożonego/świeżego/suszonego.

WYKONANIE
Czynność zaczynam od wymoczenia śledzi w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny w zależności jaką słoność tychże śledzi chcemy zachować.
W tym procesie moczenia/pozbawienia soli zmieniam parę razy wodę.
Następnie śledzie kroję w paseczki o szer. 1 cm.
Obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulkę prażę na suchej patelni do zbrązowienia (nie spalić).
Odstawiam patelnię z cebulą na bok.
Do garnka wlewam śmietanę, wsypuję koperek, i dokładam pokrojone śledzie.
Włączam grzanie i smażę ok 10 minut (na średnim grzaniu/gazie) do uzyskania tzw. "słonecznego" koloru śmietany oraz zredukowania, pod koniec przekładam z patelni prażoną cebulkę.
Zawartość w garnku delikatnie, starannie mieszam.
Wykładam na półmisek/przeznaczony talerz.
Wierzch posypuję suszonym koperkiem.
Podaję z gotowanymi talarkami ziemniaków.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz