poniedziałek, 16 grudnia 2013

POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI (PRAWDZIWKAMI)

SKŁADNIKI:
- 250g kiszonej kapusty,
- 30g suszonych grzybów - u mnie prawdziwki,
- 50g cebuli (1 mała),
- 1 płaska łyżeczka masła,
- 2 ziela angielskie,
- 3 ziarenka czarnego pieprzu,
- 1 mały liść laurowy,
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku ( u mnie 1/4 łyżeczki pieprzu).

WYKONANIE
Suszone grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc po czym w tej wodzie, w której się moczyły gotuję.
Miękkie grzyby wyciągam i kroję w paseczki, a do wody wrzucam opłukaną i pokrojoną na mniejsze nitki kapustę i gotuję z liściem, zielem, pieprzem (wody tyle, żeby kapusta była zanurzona, jeżeli jest zbyt mało - dolewam).
Gotuję do odparowania wody i pożądanej miękkości kapusty.
Wyciągam przyprawy.
Grzyby łączę z kapustą, zeszkloną na maśle cebulką i doprawiam pieprzem, ewentualnie solą.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz