wtorek, 24 grudnia 2013

MAKIEŁKI

SKŁADNIKI:
- domowy makaron jajeczny (przepis niżej - UWAGA! proporcje, które niżej podaję na makaron do wykorzystuję tylko 1/3 proporcji do makiełek, resztę makaronu przeznaczam do owocowej zupy).
- filiżanka maku (poj. 250ml),
- 140ml płynnego, dobrego miodu,
- 3 płaskie łyżki masła,
- 200g bakalii typu: rodzynki/orzechy/migdały/skórka pomarańczowa/żurawina),
- opcjonalnie 1/2 buteleczki aromatu migdałowego (zawsze dodaję).

WYKONANIE
Zaczynam wcześniej od przygotowania makaronu.
Mak sparzam, gotuję.
Mielę przez maszynkę.
Do maku dodaję płynny miód, rozpuszczone lecz przestygnięte masło.
Dokładam z grubsza pokrojone bakalie (nie posiekane), aromat migdałowy.
Wszystko starannie mieszam i łączę z ugotowanym makaronem.
Przekładam do miski.
Gotowe.

DOMOWY MAKARON (JAJECZNY)

 SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 1/2 łyżeczki soli (morskiej).

WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto lub wspomagamy się robotem wielofunkcyjnym (jeżeli zależy nam na czasie). Formuję w tzw. cygaro i dzielę na 2 części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowuję jedną część ciasta bardzo cieniutko, kroję w paski, następnie cienkie niteczki i to samo czynię z drugą częścią ciasta (warto mieć ostry nóż i wyostrzoną czujność - palce;)). Jeżeli zależy mi na dłuższych nitkach to rozwałkowany płat ciasta zwijam w rulon i przystępuję do krojenia. Tak przygotowany makaron wykorzystuję do bieżącego użytku i gotuję w osolonej wodzie lub podsypuję mąką i rozkładam na papierze do wysuszenia. U mnie makaron jajeczny najdłużej przeleżał 7 dni. Makaron jajeczny wykorzystuję do wszelkiego rodzaju zup: rosół z kury/rosół królewski/zupa pomidorowa/zupy warzywne/zupy owocowe, jako dodatek do mięsa, warzyw itd. Dla wzbogacenia smaku można dodać ulubionych ziół, można makaron także zabarwić np. kurkumą. Możliwości jest mnóstwo;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz