niedziela, 8 grudnia 2013

RADOMIANKA

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI:
- 300g maki pszennej,
- 200g cukru pudru,
- 150g masła,
- 80ml oleju,
- 50g kakao,
- 15g cukru waniliowego,
- 100ml kwaśnej śmietany 12%,
- 4 jajka,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

KREM
- 250g kwaśnej śmietany,
- 200g masła,
- 50g cukru pudru.
DODATKOWO
- 100g gorzkiej czekolady,
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

WYKONANIE
Masło ucieram z olejem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Cały czas ucierając dodaję po jednym żółtku.
Następnie wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem, sodą.
Wlewam śmietanę, dodaję ubite białka na sztywną pianę - delikatnie mieszam.
Masę wykładam do przygotowanej tortownicy.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C bez termoobiegu na ok. 30 minut.
Po wystygnięciu ciasto przekrawam na dwa krążki.
Przygotowuję krem.
Do utartego masła z cukrem pudrem stopniowo dokładam śmietanę.
Masę wykładam na jeden krążek, drugim przykrywam.
Gotowe ciasto polewam roztopioną czekoladą,
Posypuje skórką pomarańczową.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...