poniedziałek, 16 grudnia 2013

ZUPA/KREM Z DYNI Z ŁAZANKAMI

(Proporcje dla 2 - 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 400g dyni,
- 100g włoszczyzny w paski (marchew/pietruszka/seler/odrobina por),
- ok. 800ml wody,
- 1 plaster cytryny ze skórką,
- 1 plaster suszonego jabłka,
- 3 suszone śliwki,
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- łazanki (najlepsze domowe, przygotowane z ciasta tak jak na makaron, w ostateczności dostępne w sprzedaży),
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18% lub naturalnego jogurtu.

WYKONANIE
Włoszczyznę, śliwki, plasterek jabłka i cytryny zalewam zimną wodą i gotuję przez kilka minut.
Wrzucam obraną, pokrojoną w małą kostkę dynię i gotuję do miękkości.
Zakręcam grzanie i odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
W tym czasie gotuję do przyszłej zupy łazanki.
Z przestygniętej zupy wyciągam plastry cytryny, jabłka i śliwki, miksuję blenderem, zachowując małe kawałki warzyw.
Doprawiam do smaku solą, gałką, imbirem, cynamonem (podane proporcje są przykładowe, przed podaniem należy sprawdzić smak;)).
Podaję ze śmietaną i łazankami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz