środa, 11 grudnia 2013

SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA

SKŁADNIKI:
- 100g skórki z pomarańczy (skórki z 4 dużych pomarańczy),
- 200ml wody,
- 200g cukru.

WYKONANIE
Z każdej pomarańczy obieram cieniutko skórkę (przez lata praktyki idzie to b.sprawnie), oddzielając ją w ten sposób od białej części.
Następnie przechodzę do kolejnego etapu wyszorowania/wyparzenia skórek
Do rondelka wlewam wodę i wsypuje cukier - zagotowuję.
Do wrzącego syropu wrzucam pokrojoną w kostkę skórkę i gotuję na średnim grzaniu do zgęstnienia.
Po ok. 25 minutach wyciągam skórkę, odsączam i przestygniętą wykorzystuję do określonego przez siebie celu, w moim przypadku do sernika pomarańczowego i makowca świątecznego;))
Czasami gdy zrobię jej więcej lub z myślą o nadchodzących świętach zalewam ją syropem lub przetrzymuję w cukrze w temp. pokojowej.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz