czwartek, 19 grudnia 2013

ZUPA ZE SZCZAWIU - Z JAJKIEM PODANA

ZUPA ZE SZCZAWIU??...
JAK DLA MNIE SMAK DZIECIŃSTWA.... TYLE TYLKO, ŻE W TAMTYM OKRESIE JAK DLA MNIE NAJGORSZA ZUPA Z MOŻLIWYCH!!
DZISIAJ GDY JUŻ JĄ SAMA CZASAMI PRZYRZĄDZAM JEDNA Z ULUBIONYCH I DLA MNIE I DLA MOICH DZIECI;))
SERDECZNIE ZACHĘCAM DO WYPRÓBOWANIA;)

(Proporcje dla 4 - 5 osób)

SKŁADNIKI;
- 4 jajka,
- 300g szczawiu ze słoika (mały słoiczek),
- 400g ziemniaków,
- 150g włoszczyzny w paski (marchew/seler/pietruszka/por),
- 100g śmietany 18%,
- 500ml wody,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
- 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu.

WYKONANIE
Włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę gotuję do miękkości.
Dokładam szczaw ze słoika doprowadzam do wrzenia i gotuję przez 2 minuty.
Śmietanę, mąkę rozprowadzam w małej ilości zupy.
Wlewam do zupy, mieszam, doprawiam do smaku.
Podaję z połówkami jajek.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz